Het Kerstgevoel van Vonne van der Meer

Schrijfster Vonne van der Meer is een begenadigd verhalenvertelster. Met haar Vlielandtrilogie De Avondboot, Eilandgasten en Het Laatste Seizoen brak ze door bij het grote publiek. Het vakantiehuisje Duinroos en het gastenboek waren de verbindende elementen tussen de verhalen. In haar nieuwste bundel December zijn het de feestdagen en het geloof.

Vonne van der Meer serveert geen copieuze kerstdiners, maar kleine, magische verhalen over redelijk normale mensen die ze met heel weinig woorden op de haar bekende manier tot leven wekt.
De zeven verhalen zijn elk bijzonder. In Het zingen, het water en de peen vertelt een moeder over de tic van haar zoon: hij zet nog steeds de schoen, compleet met winterpeen en bakje water, ook als hij negentien is. Voor Tom is Sinterklaas als religie: hij is verslaafd aan het ritueel en het geeft hem een goed gevoel. De worsteling van de moeder is fraai neergezet: ze veracht de afwijking van haar zoon, maar verdedigt hem met hart en ziel.

Spannend is het verhaal Bedrog, waarin de schrijfster laat zien wat een vermomming kan doen met een keurige huisvrouw. Z speelt voor Zwarte Piet en tijdens het schminken blijkt haar collega-Piet ineens een overrompelende surprise voor haar te hebben. Het ultieme kerstgevoel krijg je van De Kinderdief, een prachtig verhaal over een kerststal en de ontmaskering van de dief die ieder jaar in het holst van de nacht het kindeke Jezus uit het kribbetje steelt.

Vonne van der Meer kan mooi beschrijven. Neem de oude dame Maria die iedere ochtend het zwembad in duikt:"…Maria krijgt dan iets elfjarigs over zich, de blik van het meisje wat net heeft leren duiken en hoopt dat we kijken." Het word "stempelbehoefte" is een mooie vondst.
Na het lezen van December kijk je voor altijd anders naar Zwarte Piet.

Alle verhalen samen vormen een hartverwarmend boek om met warme chocolademelk binnen handbereik voor de open haard te lezen. Het zijn verhalen over geloof, hoop en liefde, maar nergens dringt de moraal zich te veel op.Over alle verhalen hangt een subtiel vleugje magie dat zorgt voor het ultieme decembergevoel.

Annet de Jong | De Telegraaf | 16.11.2009