HERINNERINGEN IN EEN VAKANTIEHUISJE

Met haar roman 'Laatste seizoen' heeft Vonne van der Meer haar trilogie met een vakantiehuisje op Vlieland als middelpunt afgerond. Over liefde, buitenechtelijke relaties en een laatste grote schoonmaak.

Wat is er zo boeiend aan een vakantiehuisje? Helemaal niets, ben je in eerste instantie geneigd te zeggen. Het is een groot artikel waarvan slechts voor korte duur gebruik wordt gemaakt. En vervolgens kan het met het grootste gemak worden vergeten. Maar na lezing van Laatste seizoen van Vonne van der Meer ga je plotseling heel anders aankijken tegen de tijdelijke verblijfplaats. Wie hebben eigenlijk nog meer die deur geopend? Wat heeft zich allemaal in het bed afgespeeld? Of op de bank? En waarom ontbreken er twee pagina's in het gastenboek?

Hans, een van de romanfiguren in Laatste seizoen, is zijn geheugen op een bepaald moment liever kwijt dan rijk. Hij bracht vorig jaar een paar dagen door in een vakantiehuisje, samen met zijn toenmalige vriendin Martine. Hans greep de paar dagen aan als een geschikt moment om de relatie te verbreken. En nu heeft zijn nieuwe vriendin Manou hem weten te verrassen met een kort verblijf in, jawel, hetzelfde onderkomen. En dat begint plotseling als het ware voor de ogen van Hans te leven, omdat de herinneringen te sterk zijn geworden.

Hans is slechts één van de verbindende schakels tussen de verschillende delen van de trilogie van Vonne van der Meer. Ze publiceerde drie jaar geleden de opmerkelijke roman Eilandgasten, met het zomerhuisje Duinroos op Vlieland als rode draad voor een reeks verhalen. De tijdelijke bewoners komen zonder het te beseffen met elkaar in aanraking: ze slapen in hetzelfde bed en eten aan dezelfde tafel. Maar ook schrijven ze zo nu en dan iets in het gastenboek, waarvan delen in de roman zijn beland. Sommige personages keren terug in het vorig jaar verschenen De avondboot en nu ook in Laatste seizoen. De drie romans vormen met elkaar een geheel, maar laten zich ook afzonderlijk lezen.

Het zijn vooral verhalen over liefde en vergankelijkheid die Van der Meer in haar trilogie heeft opgenomen. Over een jonge zakenvrouw die zich probeert voor te stellen hoe haar minnaar het weekend doorbrengt, samen met zijn gezin. Of over een ouder echtpaar dat op het eiland de dood van een zoon probeert te verwerken. Maar vooral heeft Van der Meer allerlei aspecten van het 'eilandgevoel' in haar romans verwerkt, met de aankomst en het vertrek van de veerboot als belangrijkste ijkpunten in de dagindeling.

En wie heeft in Laatste seizoen het laatste woord? Natuurlijk, de schoonmaakster die ieder seizoen het vakantiehuisje onder handen neemt. Zij opende de trilogie met de woorden: 'Het wordt hoog tijd dat ik afsluit.' En nu, aan het eind gekomen, is ze te moe geworden om haar taken zorgvuldig uit te voeren en beklaagt ze zich over het feit dat 'niemand mij meer iets vertelt'. Haar laatste zin: 'Ik voel het, dit is zo voorbij.' Een fraai slotakkoord van een trilogie die je eigenlijk aan zoveel mogelijk mensen cadeau zou willen doen.

Jacob Moerman