Op 21 mei is ‘Gesprekken op maandag’ verschenen

Op 21 mei is Gesprekken op maandag: over de sacramenten verschenen van Vonne van der Meer met Nico de Gooijer.

In 2008 ging Vonne van der Meer te rade bij pastoor Nico de Gooijer, met de vraag of hij iets kon vertellen over de laatste sacramenten. Met een fietstas vol doosjes, flesjes, watjes en zalfjes deed De Gooijer aan tafel voor wat er tijdens de toediening van dit sacrament gebeurt en legde haar de oorsprong en betekenis ervan uit. Algauw werd het Van der Meer duidelijk dat zij deze heldere en levendige verteller nog veel meer te vragen had. Zeven maandagen spraken ze over zijn ervaringen als priester, één die alle veranderingen in de kerk in de jaren zestig, zeventig had meegemaakt, met als uitgangspunt: de zeven sacramenten die de katholieke kerk kent.

Vonne van der Meer: ‘Het gebeurt niet vaak dat je met een vreemde zo’n bijzonder marathongesprek voert. Ik wil het niet langer voor mezelf houden.’ De gesprekken met De Gooijer zijn vanaf december 2020 om de maand verschenen in het tijdschrift De Nieuwe Koers, nu volgt een prachtige gebonden uitgave met een voorwoord van Vonne van der Meer over wat haar destijds bewoog om zich als 42-jarige te laten dopen.

Over Nico de Gooijer (Naarden 14-8-1930 – Naarden 27-11-2019)

Was pastoor in Blaricum, Schermerhorn en Den Helder, en pastor (kapelaan) in Heerhugowaard, Zwaag, en Bussum. In zijn geboorteplaats Naarden viel hij regelmatig in voor de pastoor van de Sint-Vituskerk, en droeg hij de requiemmis op voor overleden stadgenoten die hij meestal al jaren kende.

Over Vonne van der Meer

Vonne van der Meer bouwde met 20 boeken – waaronder romans, verhalenbundels, novellen en toneel – een indrukwekkend oeuvre. Door haar lichte toon, juist waar het om grote kwesties gaat, is zij een onverwisselbare stem in de Nederlandse literatuur.