Mooie besprekingen over Letselschade verschenen in o.a. NRC, Trouw en Telegraaf

‘Compassie en helderheid: dat zijn standaardkwalificaties in het van werk van Vonne van der Meer (…) In weinig woorden veel zeggen is waarin zij excelleert. Ook in haar nieuwste Letselschade, een kleine roman, legt ze subtiel de binnenwerelden van haar personages bloot. (…) Via flarden van herinneringen, observaties en gedachten toont Van der Meer impliciet verborgen psychisch leed.’ – Lies Schut, Telegraaf, deze recensie verscheen 1 november 2022.

Letselschade laat zien dat één besluit ingrijpende gevolgen kan hebben. (…) En zo dringt zich naast literaire ook morele waardering op: dit boek biedt een weldadig geluid in een tijd waarin slachtofferschap en claimcultuur prominent aanwezig zijn. Letselschade is een exempel voor acceptatie van de grilligheid van het bestaan.’ – ★★★★ Gé Vaartjes, Volkskrant, deze recensie verscheen 10 december 2022.

‘(…) via dat ene verhaal van Lucia, die ene casus van de advocaat, geeft Van der Meers vertelling inzicht in twee complete levens en vertelt zij een scherp en prangend verhaal over privilege en lotsbeschikking. Meteen zet Van der Meer haar personages trefzeker neer. (…) Hun verhalen hebben meer met elkaar gemeen dan je vooraf kon bevroeden: ‘Letselschade’ gaat over veranderen én aanvaarden.’ – Thomas de Veen, NRC, deze recensie verscheen 11 november 2022.

‘Op een lichte, haast laconieke toon over ernstige dingen schrijven, er zijn er niet veel die dat kunnen, maar Vonne van der Meer is er een van. (…) Juweeltje, dit sober maar fraai vormgegeven boek.’, – ★★★★ Koen Eykhout, De Limburger, deze recensie verscheen 5 december 2022.

‘Noem ‘Letselschade’ dus gerust een classic Van der Meer, met vertrouwde thema’s die in een nieuwe constellatie weer fris aandoen.’ – Femke Essink, Trouw, deze recensie verscheen 12 november 2022.

‘Een tintelende novelle die tot het eind blijft verrassen.’ – HP/De Tijd, deze recensie verscheen november 2022.

‘Fijnzinnige roman over vrouw die letselschade opliep, en nu haar verleden en haar – niet gerealiseerde – toekomst moet overdenken. De zelfreflectie gaat diep. Interessante dialogen.’ – De Nieuwe Koers, deze recensie verscheen november 2022.

‘En zo vindt er binnen de 108 bladzijden van wat je vroeger een novelle noemde een ontwikkeling plaats die je gewoonlijk alleen in een lijvige roman aantreft. Aan het slot is er zo goed als ongemerkt een hele serie hendeltjes omgezet. Subtiel is de aandacht verschoven van geld naar waarde.

Ik heb deze zeer korte roman, zoals we het genre maar het beste kunnen noemen, eerst van het scherm gelezen en vlak erna nog eens als boek. Dat laatste was een gebeurtenis, niet alleen vanwege de echtheid van knisperend papier in een hardkartonnen omslag, maar ook doordat de stijl, de ‘cameravoering’ en de mate van gedetailleerdheid zo’n herlezing verbazingwekkend spannend houden. Je leert de personages steeds beter kennen, hun zinnen gaan echoën. Letselschade is een roman met alles erop en eraan die minutieus onderzoekt wat het leven waard is.’ – Gerda van de Haar, Liter, deze recenie verscheen 16 december 2022.

‘Knappe, niet-zijige novelle over verlies en acceptatie.’ – Dirk-Jan Arensman, VPRO Gids, deze recensie verscheen in de week van 5 november.